Błyskawiczne zupki a zdrowie

Wpływ chińskich zupek na nasze zdrowie

Nie da się ukryć, że w naszym kraju spożycie tak zwanych “chińskich” zupek błyskawicznych jest ogromne. Jedzą je wszyscy – zarówno zabiegani studenci, jak i pracownicy korporacji, którzy nie mają czasu na przekąszenie czegoś zdrowszego i bardziej treściwego. Warto jednak zastanowić się nad składem takiego dania, gdyż szkodliwość zupek chińskich jest niezaprzeczalna !

 

W zasadzie w tego typu posiłkach instant nie ma niczego, co wpłynęłoby pozytywnie na nasz organizm – żadnych witamin ani innych składników odżywczych. Zupki błyskawiczne mają za zadanie szybko zahamować uczucie głodu i dać nam złudzenie, że zjedliśmy prawdziwy, bogaty posiłek. Do tego są niedrogie (ceny zaczynają się już od złotówki!), dostępne w najmniejszych nawet sklepikach, występują w bardzo wielu wariantach smakowych. Niestety – ich skład przeraża ! Trudno uwierzyć, ale takie małe opakowanie zupki zawiera więcej soli, niż powinniśmy spożyć w przeciągu jednego dnia ! Do tego dochodzą bardzo niezdrowe tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne. Dodatki smakowe, chemiczne barwniki i aromaty, środki spulchniające oraz popularny wzmacniacz smaku glutaminiam sodu – te substancje z pewnością nie pozostaną obojętne dla naszego organizmu!

 

Author: projektloga.pl